سرپرستی کودکان بی سرپرست
فرزندخواندگی در کشور ما به رسمیت شناخته نشده است. حقوق ایران نهادی به نام سرپرستی کودکان بی سرپرست دارد. بر اساس آن کودک با شرایطی وارد یک خانواده میشود. در کشور ما بر اثر عللی چون مرگ پدر و مادر یا نبود اقوامی که توانایی نگهداری و سرپرستی این کودکان را داشته باشند کودکانی بدون حامی و پشتیبان باقی میمانند که لازم است توسط مؤسسات دولتی یا غیردولتی مورد حمایت قرار گیرند. البته گاهی برخی از زوجین خواهان پذیرش این کودکان میشوند که بنابر قانون، شرایط حضانت کودکان وضع شده است. در ادامه بیشتر با این موضوع آشنا میشویم.
چه کسانی میتوانند درخواست سرپرستی کودکان را بدهند؟
طبق گفته های وکیل پایه یک دادگستری ، متخصص در امور خانواده ، اشخاص زیر میتوانند سرپرستی کودکان بی سرپرست مشمول قانون را بر عهده بگیرند:
- زن و شوهری که ۵ سال از تاریخ ازدواج آنها گذشته باشد. از این ازدواج صاحب فرزند نشده باشند. مشروط بر اینکه حداقل یکی از آنها بیش از ۳۰ سال سن داشته باشد.
- زن و شوهر دارای فرزند مشروط بر اینکه حداقل یکی از آنها بیش از ۳۰ سال سن داشته باشد.
- دختران و زنان بدون شوهر درصورتیکه حداقل ۳۰ سال سن داشته باشند. این دسته افراد منحصرا حق سرپرستی دختران را خواهند داشت.
شرایط متقاضیان سرپرستی کودکان بی سرپرست
درخواستکنندگان سرپرستی کودکان بی سرپرست طبق مادهی ۶ قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بد سرپرست، باید دارای شرایط زیر باشند:
- تقید به انجام واجبات و ترک محرمات
- تمکن مالی
- عدم محکومیت جزائی مؤثر با رعایت موارد مقرر در قانون مجازات اسلامی. محکومیت مؤثر کیفری محکومیتی است که محکوم را بهتبعِ اجرای حکم بر اساس مادهی ۲۵ قانون مجازات اسلامی از حقوق اجتماعی محروم کند.
- عدم حجر. طبق قانون مدنی ۳ دسته از اشخاص محجور محسوب میشوند: صغار، مجانین و اشخاص غیر رشید.
- سلامت جسمی و روانی لازم و توانایی عملی برای نگهداری و تربیت کودکان و نوجوانان
- نداشتن اعتیاد به مواد مخدر، مواد روانگردان و الکل
- صلاحیت اخلاقی
- اعتقاد به یکی از ادیان مُصرح در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایراناعم از: دین اسلام، کلیمی، زرتشتی و مسیحی
- عدم ابتلا به بیماریهای واگیردار یا صعبالعلاج
به منظور مشاوره با بهاره فیض ، وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور خانواده کلیک کنید: 09124478815
سرپرستی چه افرادی مجتز است؟
طبق قانون، زمانی که میخواهید سرپرستی کودکان بی سرپرست را بر عهده بگیرید، آنها باید دارای شرایطی باشند که به شرح زیر است:
- امکان شناختن هیچیک از پدر، مادر و جد پدری آنها وجود نداشته باشد
- افرادی که سرپرستی آنها بهموجب حکم مراجع صلاحیتدار به سازمان سپرده شده است. تا زمان دو سال از تاریخ سپردن آنها به سازمان، پدر یا مادر و یا جد پدری و وصی منصوب از سوی ولی قهری برای سرپرستی آنان مراجعه ننموده باشند.
- هیچیک از پدر، مادر و جد پدری آنان و وصی منصوب از سوی ولیِّ قهری، صلاحیت سرپرستی را نداشته باشند. به تشخیص دادگاه صالح این امر حتی با ضَمّ امین یا ناظر نیز حاصل نشود.
آثار صدور حکم سرپرستی کودکان بی سرپرست
- پس از صدور حکم قطعی سرپرستی کودکان بی سرپرست ، مفاد حکم از سوی دادگاه به ادارهی ثبت احوال و سازمان بهزیستی مربوط ابلاغ میشود. ادارهی ثبت احوال مکلف است نام خانوادگی کودک یا نوجوان تحت سرپرستی و همچنین مفاد حکم سرپرستی را در اسناد سجلی و شناسنامهی سرپرست یا زوجین سرپرست وارد کند. همچنین ادارهی ثبت احوال مکلف است شناسنامهی جدیدی برای کودک یا نوجوان تحت سرپرستی با درج نام و نام خانوادگی سرپرست یا زوجین سرپرست صادر کند. در قسمت توضیحات مفاد حکم سرپرستی و نام و نام خانوادگی والدین واقعی وی را در صورت مشخص بودن قید نماید.
- کودک یا نوجوان تحت سرپرستی میتواند بعد از رسیدن به سن هجده سالگی، صدور شناسنامهی جدیدی را برای خود با درج نام والدین واقعی در صورت معلوم بودن، یا نام خانوادگی موردنظر وی در صورت معلوم نبودن نام والدین واقعی، از ادارهی ثبت احوال درخواست نماید.
- صدور گذرنامه و خروج کودک یا نوجوانِ تحت سرپرستی از کشور، منوط به موافقت سرپرستِ منحصر یا سرپرستان و دادستان است. دادستان پس از جلب نظر کارشناسی سازمان بهزیستی با رعایت مصلحت تصمیمگیری خواهد کرد.
بدون دیدگاه