تقسیم ترکه
پس از فوت یک شخص، باید دیون او پرداخت شود. بعد از پرداخت این دیون آنچه که از اموال او به جا میماند، ترکه خالص است. این اموال متعلق به وارثین متوفی است و باید بر طبق قانون و به شکل صحیح بین وراث تقسیم شود. در اصطلاح حقوقی اینکار تقسیم ترکه نام دارد که موضوع مورد بررسی ما در این مقاله است. در این مورد ، وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور انحصار وراثت راهنمای شما خواهد بود.
حق درخواست تقسیم ترکه
افراد زیر حق در خواست تقسیم ترکه را دارند:
- هرکدام از ورثه
- ولی و وصی و قیم هر وارثی که محجور باشد
- شخصی که سهم الارث بعضی از ورثه را دارد.
- امین غائب و جنین
- وصی منصوب از جانب وی
دعوای تقسیم ترکه
اگر در تقسیم اموال موتوفی و سهم هریک از وارثین ما بین آن ها اختلافی به وجود بیاید دعوای تقسیم ترکه ترافعی است. در این مورد برای جلوگیری از تضییع حق خود می بایست از وکیل مجرب بهره ببرید. و اقدام به طرح دعوا کنید. این دعوا علیه تمامی وراث قابل طرح می باشد. مرجع صالح برای ترسیدگی نیز آخرین اقامتگاه متوفی است که دادگاه در آن حوزه واقع شده است.
شخص خواهان دادخواست خود در این خصوص را به دادگاه تقدیم می کند . اگر در این خصوص بین وراث تراضی باشد ، صورت مجلس آماده میشود. به امضای آنان می رسد . اما اگه اختلاف داشته باشند. دادگاه به این موضوع رسیدگی و برای حل و فصل دعوا نظر کارشناسان را هم می گیرد. سپس اقدام به صدور رای میکند . باید دانست که رای دادگاه در خصوص این دعوای قابل اعتراض در دادگاه تجدید نظر می باشد. درصورتیکه نتوان مال را تقسیم کرد و مال مشاع باشد، باید دادگاه دستور فروش این مال را صادر کند. بعد از صدور دستور، ترکه به مزایده گذاشته میشود. سپس سهم ورثه به طور جداگانه در صندوق دادگستری واریز میشود.
ترکه در تقسیم ترکه چیست؟
لازم به توضیح است که در تقسیم ترکه ، ترکه به چه معناست ؟ شامل چه مواردی می شود؟ در این بخش این موارد را عنوان می کنیم:
- آنچه میت به واسطه فوت مالک آن می شود. مانند دیه قتل خطائی یا قتل عمد
- هر آنچه که میت قبل از فوت مالک آن بوده است.
- آنچه میت پس از فوت مالک آن می شود. مانند اینکه میت مدیون بوده و بعد از فوت صاحب دین او را ابراء کند.
مدارک مورد نیاز برای تقسیم ترکه
بدیهی است برای روند تقسیم ترکه مدارکی نیاز داریم . این مدارک عبارت اند از:
- گواهی انحصار وراثت
- صورت اموال در صورت عدم تحریر
- درخواست به همراه مشخصات درخواستدهنده
گواهی انحصار وراثت برای تقسیم ترکه
طبق توضیحات برای تقسیم ترکه ، گواهی انحصار وراثت ضروری و مهم می باشد. اولین اقدامی که بعد از فوت شخص باید انجام شود همین امر است. این گواهی سندی رسمی است که اسامی وراث و همچنین زمان فوت متوفی در آن مشخص شده است.

ارتباط سریع و آسان با وکیل پایه یک دادگستری ، متخصص در امور انحصار وراثت : 09124478815
حقوق و دیون قبل از تقسیم ترکه
- دیون و واجبات مالی متوفی.
- قیمت کفن میت و حقوقی که متعلق است به اعیان ترکه مثل عینی که متعلق رهن است.
- وصایای میت تا ثلث ترکه بدون اجازه ورثه و زیاده بر ثلث با اجازه آنها.
مدت زمان و هزینه تقسیم ترکه
تعیین زمان به طور دقیق امکانپذیر نیست اما اصولا از زمان صدور گواهی انحصار وراثت تا زمان تقسیم ترکه و مطالبه سهم الارث از طریق دادگاه ، معمولا بین 5 تا 7 ماه زمان میبرد. در خصوص هزینه دادرسی، این مبلغ در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تعیین میشود.
نکات حقوقی تقسیم ترکه
- مطابق ماده ۱۶۶ به بعد قانون امور حسبی : دادگاه با تقاضای هر یک از ورثه متوفی یا نماینده قانونی آنها یا موصی له در صورتی که وصیت جزء مشاع از ترکه باشد و نیز طلبکار متوفی که طلب او مستند به سند رسمی یا حکم قطعی باشد و نیز وصی، فورا پس از اطلاع و با ابلاغ وقت مهر و موم به اشخاص یاد شده، اقدام به مهر و موم ترکه مینماید.
- بر اساس ماده ۲۰ قانون آیین دادرسی مدنی : دعاوی راجع به ترکه متوفی اگر چه خواسته، دین یا مربوط به وصایای متوفی باشد تا زمانی که تقسیم ترکه انجام نشود ، در دادگاه محلی اقامه میشود که آخرین اقامتگاه متوفی در ایران، آن محل بوده است.
- در نهایت با استناد ماده ۱۹۴ قانون امور حسبی : به تقاضای افرادی که حق درخواست مهر و موم را دارند، رفع مهر و موم نیز توسط همان دادگاه صالح برای امور ترکه صورت میپذیرد. پس از رفع مهر و موم، دادگاه به تقاضای ورثه و وصی، اقدام به تحریر ترکه مینماید. تحریر ترکه برای تعیین مقدار ترکه و دیون متوفی است.
وکیل برای تقسیم ترکه
بایر بدانید ، اگر وراث متوفی قصد داشته باشند برای امور انحصار وراثت و تقسیم ترکه به یک وکیل پایه یک دادگستری وکالت دهند، دیگر نیاز به حضورشان در هیچ مرحلهای نیست. وکیل به جای ایشان در همه مراحل دادگاه و دفتر ثبت اسناد حضور پیدا میکند. وی گواهی انحصار وراثت را دریافت میکند . در نهایت میتواند برای تقسیم اقدام کند.
حتی اگرخارج از کشور زندگی میکنید میتوانید به کمک وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور بدون اینکه نیاز باشد در هیچ مرحله ای حضور داشته باشید، این مراحل را انجام دهید. بهاره فیض وکیل پایه یک دادگستری در تهران ، متخصص در امور انحصار وراثت ، میتواند راهنمای شما باشد . با ما تماس بگیرید: 09124478815
بدون دیدگاه