ورشکستگی چیست؟
گاهی تاجر بخاطر معامله اشتباه ، ریخت و پاش های شخصی و یا تغییر و تحولات بازار سرمایه خود را از دست می دهد . قانون حمایت های خاصی را برای تاجر در نظر دارد.البته باید بدانید که تقصیر یا تقلبی در مورد ورشکستگی وجود نداشته باشد. در حقوق تجارت این بحث ، فقط مخصوص تاجر است. به محض اینکه در پرداخت قروض یا بدهی های تاجر وقفه حاصل شد ، وی ورشکسته محسوب می شود . این به این معنا نیست که تاجر هیچ مالی ندارد بلکه به این معناست که بدهی های او بیشتر از دارایی اوست و دارایی او کفاف پرداخت بدهی هایش را نمی دهد . در ادامه به توضیح دقیق تر این موضوعات می پردازیم . و راه های ارتباطی با وکیل پایه یک دادگستری را ارائه می دهیم.
ورشکسته یا معسر؟
اشخاص عادی و کسانی که به تجارت اشتغال ندارند زمانی که توان پرداخت بدهی های خود را نداشته باشند معسر محسوب می شوند . احکام و آثار اعسار با احکام و آثار ورشکستگی شرکت ها و تجار متفاوت هستند و نباید این دو را با هم خلط کرد . ماده 412 قانون تجارت به این تعریف پرداخته است : ورشکستگی تاجر یا شرکت تجارتی در نتیجه توقف از تادیه وجوهی که بر عهده اوست حاصل می شود .حکم ورشکستگی تاجری را که حین الفوت در حال توقیف بوده تا یک سال بعد از مرگ او نیز می توان صادر کرد.
انواع ورشکستگی
- عادی: در ورشکستگی عادی، ورشکسته بدون تقصیر و تقلب بوده است. ورشکسته عادی معمولاً به دلیل عوامل خارجی مثل تحریم و یا حوادث غیرمترقبه ورشکست شده است.
- به تقصیر: این نوع بهخاطر خطا و تقصیر خود تاجر رخداده است.یا ممکن است به دلیل عواملی مثل نداشتن دفتر تجاری، مبهم بودن صورت دارایی و تعهدات و همچنین قبول تعهداتی بیش از توان مالی فرد به وجود آمده باشد. بر اساس ماده 541 قانون تجارت،این نوع از جرایم غیرعمد به شمار میرود
- به تقلب : در ادامه توضیح می دهیم
ورشکستگی به تقلب
اگر تاجر، با هدف سوء استفاده بهعمد خود را ورشکسته کند، ورشکستگی به تقلب رخداده است. در این صورت فرد ورشکسته مجرم شناخته میشود. به این جرم برابر قانون رسیدگی خواهد شد. بر اساس ماده 670 قانون مجازات اسلامی تعقیب جزایی شخص ورشکسته به تقصیر مثل تعقیب جزایی ورشکسته به تقلب شخص است. مجازات ورشکسته به تقلب نیز از یک تا پنج سال حبس است.
از جمله دلایل این نوع عبارت است از:
- ازبینبردن اموال با معاملات صوری که واقعیت ندارد
- پنهان کردن داراییها
- ایجاد بدهی غیرواقعی برای اینکه مبلغ بدهی بیش از مقدار اصلی نشان داده شود
ورشکستگی در شرکت سهامی خاص
شرکتسهامی خاص شرکتی است، که با سرمایه مؤسسین آن به وجود آمده است. اعلام ورشکستگی شرکتسهامی خاص قوانینی دارد. و تحت عناوین زیر رخ می دهد:
- اگر موضوعی که باعث تشکیل شرکت شده است، قابل انجام نباشد
- مدت تعیین شده برای تشکیل شرکت تمام شده باشد و این مدت تمدید نشود
- در صورت رأی مجمععمومی صاحبان سهام به انحلال شرکت
- صدور حکم قطعی دادگاه
مشاوره تلفنی و حضوری با بهاره فیض ، وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور تجاری شرکت ها و ورشکستگی : 09124478815
آثار صدور حکم ورشکستگی
آثار صدور حکم ورشکستگی به معنای تغییرات و محدودیت هایی می باشد، که پس از صدور این حکم برای ورشکسته به وجود می آید. در این قسمت به برخی از این آثار اشاره می کنیم:
- تاجر از دخالت در دعاوی منع میشود.
- تاجر اجازه مداخله در اموال خود را ندارد.
- همه معاملات تاجر باطل میشود.
- اعتبار او از بین میرود.
- دیون و بدهیهای مدتدار او بهروز میشود.
- سقوط حق تعقیب انفرادی بستانکاران
- از بعضی حقوق سیاسی و اجتماعی محروم میشود.
- تأدیه و تأمین مطالبات
مزایا و معایب ورشکستگی
بدیهی است که آبرو و اعتبار فرد ورشکسته در بین کسبه و جامعهای که او را میشناسد از بین میرود. اما لازم به ذکر است که در عین حال اعلام ورشکستگی برای فرد ورشکسته شده مزایایی هم دارد. این مزایا عبارت اند از:
- طلبکاران با ورشکستگان صلح میکنند تا به حداقل مطالبات خود مثلاً پرداخت 50 درصد بدهی توسط ورشکسته دست یابند.
- پیگیری طلب طلبکاران از طریق دادگاه می باشد . فرد ورشکسته مستقیماً با طلبکاران روبرو نمیشود.
- ورشکسته از پرداخت خسارت تأدیه معاف است. وی تنها موظف به پرداخت اصل بدهی است.
درخواست ، نحوه اعلام و ویژگی های حکم ورشکستگی
نحوه اعلام ورشکستگی تاجر از طریق حکم خواهد بود. تقاضای صدور حکم نیز از طرف خود تاجر، طلبکار یا دادستان خواهد بود. ویژگیهای این حکم شامل محتویات آن، تاریخ صدور و تاریخ توقف و سایر اطلاعات لازم است. که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.
محتویات حکم ورشکستگی
محتویات حکم ورشکستگی عبارتند از:
- موقت بودن حکم
- تاریخ توقف
- تعیین عضو ناظر و مدیر تصفی
وکیل متخصص در امور ورشکستگی
بهاره فیض ، وکیل پایه یک دادگستری ، متخصص در امور ورشکستگی و شرکت های تجاری ، در امور مربوطه راهنمای شما خواهد بود . با ما تماس بگیرید: 09124478815
بدون دیدگاه