استفاده از سند مجعول
یکی از موارد حقوقی مهم استفاده از سند مجعول است که انجام اقدامات کلاهبردارانه را به دنبال دارد. با انجام چنین کارهایی، مجازاتهایی در انتظار فرد جاعل خواهد بود. معمولاً جرم جعل سند و استفاده از سند مجعول دو جرم مجزا محسوب می شود.اما عمدتاً با هم اتفاق می افتند. بنابراین برای این دو جرم مجازاتهای جداگانهای در نظر گرفته شده است. جرم جعل عبارت است از ایجاد یک سند یا نوشته تقلبی به جای نسخه اصلی. ساختن مهر و یا تقلید از امضای دیگران به صورت رسمی یا غیررسمی، تراشیدن، خراشیدن، قلم بردن، محو کردن، سیاه کردن و دست بردن در هر گونه متن اسناد و یا تغییر تاریخ آنها نسبت به تاریخ اصلی و همچنین امضای تقلبی و مهر تقلبی که همگی از مصادیق جرم جعل به شمار میروند. در این مقاله به بررسی جرم استفاده از این اسناد مجعول می پردازیم.
در صورت مواجهه با پرونده های کیفری مشابه ، بهتر است با وکیل پایه یک دادگستری مشورت کنید.
سند مجعول چیست؟
در قانون به موارد زیر سند مجعول می گوییم. استفاده از این اسناد را اصطلاحا استفاده از اسناد مجعول عنوان می کنیم.
- جعل اسناد هویتی: یعنی ساختن یا تغییر دادن شناسنامه ، کارت ملی، گذرنامه، کارت پایان خدمت، مدارک تحصیلی، جواز کسب و هر آن چیزی که مربوط به هویت افراد می باشد. دستکاری در شناسنامه یا کارت ملی عموما تغییر تاریخ تولد یا حذف نام همسر می باشد.
- جعل احکام دادگاه ها و دادسراها : شامل تمام موارد تغییر دادن حکم هایی است که از طرف دادگاه یا دادسرا صادر می شود.
- جعل اسناد مالی: یعنی جعل کردن اسکناس و سکه و اوراق بهادار و چک و سفته و ضمانت نامه های بانکی و هر آن چیزی که مربوط به مسائل مالی می شود.
- جعل اسناد رسمی یا اسناد عادی: یعنی ساختن نوشته یا مهر، کپی کردن امضای اشخاص، قلم بردن، خراشیدن، محو کردن، خط زدن، سیاه کردن، تغییر تاریخ سند و هر اقدام این چنینی که در نوشته و سند و مدرک انجام شود.
به منظور مشاوره با بهاره فیض ، وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور کیفری مربوط به جعل اسناد کلیک کنید: 09124478815
ارکان و عناصر استفاده از سند مجعول
در ابتدا گفتیم ، استفاده از سند مجعول یعنی اینکه فردی با به کار بردن یک سند تقلبی به جای سند واقعی، باعث سوء استفاده و وارد آوردن ضرر و زیانهای مالی به افراد دیگر شود. یا به عبارتی از افراد کلاهبرداری شود. این جرم دارای عناصری است که به شرح زیر است.به توضیح مختصری در رابطه با هریک از عناصر در این جرم خواهیم پرداخت.
- عنصر قانونی
- عنصر معنوی
- عنصر مادی
استفاده از سند مجعول : عنصر قانونی
عنصر قانونی بدین معناست که قانون گذار در قانون مجازات اسلامی برای آن جرم ، مجازات لحاظ نماید. به عنوان مثال قانون گذار مواد524 تا 542 قانون مجازات اسلامی را به عنصر قانونی جرم جعل اختصاص داده است. به عبارتی با در نظر گرفتن این مواد توسط قانون گذلر می توان نتیجه گرفت که ، این اعمال را جرم است.
استفاده از سند مجعول : عنصر معنوی
این عنصر در استفاده از سند مجعول به معنای قصد و اراده باطنی افراد در انجام عمل مجرمانه می باشد. یعنی وقتی افرادی با علم به جعلی بودن اسناد و مدارک ، از آنها استفاده میکنند .در این حالت قصد و نیت مجرمانه در انجام این عمل را دارند.اما اگر مرتکب نداند سندی که استفاده می کند سند مجعول است ، جرم به جهت عدم سوء نیت برای وی شکل نمی گیرد.
استفاده از سند مجعول : عنصر مادی
عنصر مادی به معنای عمل افراد در استفاده از سند مجعول است. در این موضوع انجام کارهایی از قبیل : به کاربردن، تسلیم کردن، ارائه ، به انتشار ، استعمال و…. عناصر مادی جرم جعل را تشکیل می دهند.
انواعی از جعل مادی که در قانون مجازات اسلامی مطرح شدهاند:
- جعل گواهی پزشکی
- جعل اسکناس
- جعل احکام دادگاهها
- جعل مدرک تحصیلی
- صدور گواهی نامه خلاف واقع
- جعل در اسناد و نوشتههای غیر رسمی
- جعل در اسناد و نوشتههای رسمی
- شرکت در آزمون به جای دیگری یا شرکت دادن دیگری به جای خود
- جعل احکام یا امضا یا مهر یا فرمان یا دستخط مقامات دولتی
باید به این موضوع توجه داشته باشید که در صورتی که عناصر سه گانه جرم استفاده از سند مجعول در کنار یکدیگر جمع شوند این جرم شکل می گیرد.
مجازات استفاده از سند مجعول
مجازات فقط برای جرم جعل به تنهایی ، در موارد مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. بنا بر قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مصوب ۱۳۷۵، فردی که نوشتهها و اسناد را به صورت متقلّبانه ایجاد کند و اقدام به جرم کلاهبرداری با جعل سند بکند به حبس از شش ماه تا سه سال یا پرداخت جزای نقدی ۳ تا ۱۸ میلیون ریال محکوم میگردد. اما از آنجا که جرم استفاده از اسناد مجعول دامنه گسترده ای دارد، مجازاتی که برای هر کدام در نظر گرفته شده است متفاوت است. این مجازات ها عبارت اند از:
- جرم جعل در اسناد رسمی: اگر امضا و مهر رهبری و روسای قوا جعل شود، ۳ تا ۱۵ سال حبس را به دنبال دارد. اگر امضای رئیس جمهور، هیئت وزیران و نمایندگان باشد، ۱ تا ۱۰ سال حبس دارد.
- مجازات جرم جعل اسناد عادی مثل قولنامه، اجاره نامه، مبایعه نامه : علاوه بر برگرداندن مال گرفته شده و جبران کردن خسارت گرفته شده، از شش ماه تا دو سال حبس دارد. مبلغ ۳ تا ۱۲ میلیون ریال جزای نقدی دارد که در حق دولت می باشد.
- جعل مدارک تحصیلی: ۱ تا ۳ سال حبس دارد.
- مجازات جعل برای کسی که احکام دادگاه ها را جعل کند و یا با علم به مجعول بودن از آن ها استفاده کند: به ۱ تا ۱۰ سال حبس محکوم می شود.
- جرم اسناد مالی مثل جعل اسکناس یا چک:۵ تا ۲۰ سال حبس دارد.
مراحل رسیدگی پرونده استفاده از سند مجعول
این موضوع نیز مانند جرائم دیگر نیاز به طرح شکواییه در دادسرای عمومی و انقلاب دارد. تحقیقات در خصوص استفاده از سند مجعول در اداره آگاهی و کلانتری مربوطه انجام می شود. پس از تکمیل تحقیقات قرار تامین کیفری صادر می شود .
دفاع از اتهام استفاده از سند مجعول بسته به نوع جعل بستگی دارد. بهترین اقدام این است ثابت کنند که سو نیت وجود ندارد .اینکه متهم احراز نماید از مجعول بودن سند اطلاع ندارد. یا اینکه بنا به سفارش و یا دستور شخص دیگری از سند استفاده کرده است.این موضوع میتواند ذهن دادگاه را در تشخیص بی گناهی فرد یاری نماید.
مزایا مشاوره با وکیل کیفری متخصص
به منظور پیشبرد بهتر و حصول بهترین نتیجه در پرونده های کیفری مشابه ، لزوم مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور کیفری مربوط به جعل اسناد ، امری بدیهی می باشد.
مشاوره با بهاره فیض وکیل متخصص در امور کیفری : 09124478815
- بررسی موردی پرونده های ارجاعی توسط وکیل کیفری متخصص
- مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل کیفری متخصص
- مشاوره حقوقی حضوری با وکیل کیفری با پرداخت حق المشاوره
- در جریان قرار دادن موکلین از جریان روند رسیدگی پرونده در محاکم به صورت تلفنی و حضوری
- قبول وکالت در کلیه دعاوی کیفری
بدون دیدگاه