ازدواج دختر باکره
ازدواج و رعایت عرف ئو شئونات آن، یکی از مسائل مهم در تشکیل و حفظ خانواده است. به عبارتی ازدواج کردن مهم ترین تصمیم زندگی جوانان است. زیرا در شکل گیری و جهت دهی آینده آنها تاثیر می گذارد و به تبعیت از آن جامعه شکل خواهد گرفت. درایران و در سنت و شرع اسلام، در تصمیم گیری برای ازدواج اجازه پدر و مادر مهم است. طبق قانون مدنی کشور ما ، رضایت پدر یا جد پدری برای ازدواج موقت یا دائم دختر باکره الزامی است . در این مقاله قصد داریم تا بحث ازدواج دختر باکره را مورد بررسی قرار دهیم. در صورت نیاز، برای پاسخ به سوالات خود، می توانید از مشورت با وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور خانواده و ازدواج، بهره مند گردید.
ازدواج دختر باکره در قانون
اجازه پدر برای ازدواج دختر در ایران، امری بدیهی تلقی می شود. زیرا دین حاکم بر این سرزمین اسلام است و قوانین بر اساس این دین واحد، پایه گذاری شده اند. قطعا اگر در ایران زندگی می کنید، از این قانون اطلاع دارید. طبق ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی : «ازدواج دختر باکره اگر چه به سن بلوغ رسیده باشد منوط به اجازه پدر یا جد پدری او است .»
لازم به ذکر است که ازدواج اول، دوم و… دختر ملاک نیست و چنانچه دختر، حتی پس از ازدواج و طلاق، همچنان باکره باشد، به اذن پدر یا جد پدری خود برای ازدواج دائم یا موقت، نیاز دارد.
منظور از ولی در ازدواج دختر باکره
در ازدواج دختر باکره ، ولی قهری طفل پدر و جد پدری است. هر یک از پدر یا جد پدری می توانند برای فرزندان خود و همچنین برای زمانی که دیگری فوت شده و خود نیز در قید حیات نیستند. وصی برای اداره امور طفل و نگهداری از او تعیین کنند . بنابراین هیچ یک از پدر و پدر بزرگ نمی تواند با وجود حیات دیگری وصی انتخاب کند. برای مادر یا جد مادری یا اشخاص دیگر ولایتی در نکاح و سایر امور نیست. همچنین با توجه به اصل عدم ولایت و عدم قابلیت انتقال ولایت از ولی قهری , در خصوص وصی منصوب از سوی ولی قهری , حکم عدم ولایت وصی است .
ازدواج دختر بدون اجازه پدر
پیشتر اذعان داشتیم که ازدواج دختر باکره منوط به اجازه پدر است. در این قسمت مواردی را در ازداج دختر عنوان میکنیم که به اجازه پدر نیازی نیست. این موارد عبارت اند از:
- دختر باکره نباشد.
- همسر دختری که فوت کرده باشد.
- دخترطلاق گرفته باشد.
- اگر پدر دختر بدون دلیل منطقی و موجه اجازه ازدواج به دخترش ندهد. از این رو دختر با معرفی مردی که قرار است با او ازدواج کند به دادگاه و گرفتن اجازه از دادگاه مدنی خاص می تواند به دفتر ازدواج مراجعه کند. بدین صورت ازدواج وی ثبت می شود. البته قبلاً در قانون پدر برای اعلام کردن دلیل عدم اجازه خود ۱۵ روز فرصت داشت. اما در قانون جدید دیگر این مهلت برای پدر وجود ندارد .
در ادامه:
- دختری که باکرگی خود را به هر دلیلی از جمله بیماری ، رابطه نامشروع و .. از دست داده باشد.
- پدر دختر به او اجازه ازدواج ندهد ولی جد پدری وی این اجازه را بدهد.
- پدر و جد پدری دختر فوت کرده باشند.
پس دانستیم که ازدواج بدون اجازه پدر یا جد پدری، منوط بر وجود شرایطی همچون: باکره نبودن دختر یا گرفتن اجازه ازدواج از دادگاه، توسط دختر باکره می باشد. مراحل اخذ این اجازه، با ثبت دادخواست آن، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و پس از معرفی خواستگار، به دادگاه می باشد. نکته مهم اینکه قانون گذارکه کسب اجازه از دادگاه برای ازدواج را، در صورت مخالفت پدر یا جد پدری، ضروری می داند، آن را محدود به سن خاصی نکرده است.
جهت مشاوره با بهاره فیض، وکیل پایه یک دادگستری در تهران، متخصص در امور خانواده کلیک کنید: 09124478815
مراحل و نحوه ازدواج بدون اجازه پدر
تا به اینجا توضیح دادیم که با وجود اینکه اذن پدر برای ازدواج دختر باکره الزامی است، در صورتی که پدر یا جد پدری، بدون عذری موجه، از اذن برای ازدواج دختر، خودداری کنند. یا در محل، حاضر نباشند و کسب اجازه از آن ها نیز ممکن نباشد. دختر می تواند، با گرفتن حکم از دادگاه، علی رغم باکره بودن، بدون اذن پدر یا جد پدری، با خواستگار مورد نظر خود، ازدواج کند. این امر، یعنی گرفتن حکم دادگاه، برای ازدواج بدون اذن پدر، نیازمند طی کردن مراحل خاصی است. این کارباید به نحوه مخصوصی صورت گیرد.
- در ابتدا، دختر باید، اقدام به تشکیل حساب کاربری سامانه ثنا و سپس، احراز هویت ثنا کند. این امر یا با مراجعه حضوری به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا با مراجعه به آدرس sana.adliran.ir میسر و ممکن است.
- دختر باید، دادخواست اجازه ازدواج از دادگاه را با کمک وکیل یا مشاور حقوقی یا نمونه دادخواست های موجود در اینترنت، تنظیم کند. فایل آن را تحویل دفاتر خدمات الکترونیک قضایی دهد. آن را ثبت و به دادگاه صالح برای این امر، ارسال کنند.
- در مرحله آخر، دختر باید، بعد از دریافت پیامک ابلاغیه سامانه ثنا، در جلسه رسیدگی به پرونده درخواست اجازه ازدواج خود، شرکت کند. خواستگار خود و میزان مهر تعیین شده را نیز به دادگاه معرفی و اعلام کند. علاوه بر این اثبات نماید که خواستگار، از نظر مالی، اجتماعی و اخلاقی، هم کفو او است . یعنی پدر یا جد پدری، بدون عذری موجه، از دادن اذن ازدواج، مضایقه می کنند.
در نهایت
دادگاه، پدر یا جد پدری را فرا می خواند. در صورتی که پدر یا جد پدری، بدون عذری موجه، حاضر نشوند. همچنین در صورت حضور، نتوانند اثبات کنند که با دلیلی موجه، از دادن اذن ازدواج، خودداری می نمایند، دادگاه، حکم اجازه ازدواج را صادر خواهد کرد. دختر می تواند، با در دست داشتن حکم دادگاه، همراه خواستگار خود و شهود عقد نکاح، به دفترخانه، مراجعه کند. از این طریق اقدام به ازدواج کند.
نظر فقها در ازدواج دختر باکره
فقها در مورد ازدواج دختر باکره نظرات متفاوتی دارند. در برخی موارد می توان با استناد به این نظرات آگاهی نسبی نسبت به شرایطی که در آن قرار داریم پیدا کنیم. از این رو به مهمترین این نظرات اشاره خواهیم کرد:
- برخی از فقها از جمله شیخ صدوق، شیخ طوسی، علامه بحرانی و اکثر فقهای معاصر معتقدند دختر دوشیزه بالغه برای ازدواج موقت یا دائم نیاز به اجازه دارد.
- برخی نیز اجازه پدر یا جد پدری را برای ازدواج دختر لازم ندانسته و معتقدند دختر باکره بالغه، مستقل است. به عقیده آنان روایاتی که اشاره به «لزوم اجازه پدر» دارد، بر استحباب دلالت دارند. این نظریه را شیخ مفید، صاحب جواهر، سید مرتضی، محقق حلی، مطرح کردهاند.
- همچنین برخی فقها از جمله شیخ انصاری و امام خمینی معتقدند، دختر و پدر هر دو باید به ازدواج راضی باشند. این نظریه در کتب فقهی به «تشریک» شهرت دارد.برخی نیز بین ازدواج موقت و دائم فرق قائل شدهاند.
- فقهای شیعه معتقدند، زنی که قبلا ازدواج کرده و بکارتش توسط جماع از بین رفته یا دختری که پدر یا جد پدری او نباشند، نیاز به اذن ولی ندارند.
- به اعتقاد مرتضی مطهری زنان از قوه احساسات و عاطفه بالایی برخوردار هستند. در وجودشان محبت غلبه دارد. بر خلاف مردان که شهوت در آنها غلبه دارد. زنان با ابراز محبت مردان به سرعت جذب آنها می شوند. ممکن است به موضوع ازدواج بهصورت عقلانی نگاه نکنند. بههمین جهت به عقیده برخی مشورت و کسب اجازه از پدر در ازدواج ضروری است.
بدون دیدگاه