الزام به تنظیم سند رسمی
در خصوص معاملات املاک و اموال غیر منقول و نیز در مورد بعضی از اموال منقول وجود سند رسمی ضرورت دارد. تنظیم سند در این موارد تعهد فروشنده و مالک است. در صورتی که فروشنده با میل خود اقدام به تنظیم سند نکند ، خریدار میتواند الزام وی را از محاکم بخواهد. به این دعوا و خواسته اصطلاحاً دعوای الزام به تنظیم سند رسمی گفته میشود. در ادامه به نکات مهمی در خصوص این دعوا اشاره می کنیم . در صورت مواجهه با موضوع مشابه می توانید لز مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور ملکی بهره مند گردید.
ارکان سند رسمی
سندی که برای آن دعوای الزام به تنظیم سند رسمی طرح می گردد باید دارای شرایط زیر باشد:
- تنظیم بوسیله مأمورین و اشخاص دولتی
- در حدود قوانین و صلاحیت مأمورین
- تنظیم مطابق مقررات قانونی
دعوای الزام به تنظیم سند رسمی
یکی از متداول ترین دعاوی در دادگستری دعوای الزام به تنظیم سند رسمی است . همانطور که در ابتدا توضیح داده شد ، معمولاً در یک معامله خرید و فروش در صورت عدم پایبندی فروشنده به ایفای تعهد خود مبنی بر تنظیم سند به نام خریدار پیش می آید . به طور معمول اینگونه است که فروشنده ملکی را طی یک قولنامه عادی به خریدار می فروشد. مقداری از ثمن معامله را در زمان انعقاد قرارداد دریافت میکند. زمانی را جهت تنظیم سند به نام خریدار مشخص می کند. باقیمانده مبلغ ثمن در این زمان دریافت می شود. اما فروشنده گاهاً از تنظیم سند سرباز می زند. اینجاست که دعوای مطرح می شود.
شرایط دعوای الزام به تنظیم سند رسمی
برای طرح دعوا الزام به تنظیم سند رسمی مواردی لازم است که از قرار زیر می باشد:
- وجود یک مبایعه نامه یا صلح نامه
- در قرارداد مذکور طرفین متعهد به حضور در دفترخانه جهت تنظیم رسمی سند شده باشند.
- فروشنده مالک قانونی ملک باشد.
- ملک قابلیت نقل و انتقال داشته باشد مثلاً در توقیف نباشد.
- ملک باید دارای پایان کار و صورت مجلس تفکیکی باشد والا تنظیم سند میسر نمی باشد.
- خریدار در زمان تعیین شده در قرارداد با در دست داشتن مابقی ثمن در دفترخانه حضور پیدا کند. فروشنده غایب باشد .
- ملک در رهن یا بازداشت نباشد.
بهاره فیض ، وکیل پایه یک دادگستری ، وکیل متخصص در امور ملکی آماده راهنمایی و یاری رسانی به شما عزیزان می باشد. جهت مشاوره تماس بگیرید : 09124478815
نکات مهم دعوای الزام به تنظیم سند
- در صورت فوت فروشنده می تواند دعوی الزام به تنظیم سند رسمی را به طرفیت وراث مطرح کرد.
- اگر فروشنده ملک را به شخص دیگری منتقل کند؛ انتقال مال غیر محسوب می شود.
- ملک باید سابقه ثبت داشته باشد.
- بهتر است قبل از طرح دعوی و انجام هر گونه اقدامی خریدار اظهارنامه ای مبنی بر حضور فروشنده در تاریخ و محل مقرر در قرارداد بدهد.
- می توان جهت هر روز تأخیر در تنظیم سند از سوی فروشنده یا تأخیر در پرداخت ثمن معامله از سوی خریدار مبلغی را به عنوان وجه التزام و خسارت قراردادی مشخص کرد. در این صورت فروشنده علاوه بر التزام به تنظیم سند ملزم و موظف به پرداخت خسارت قراردادی هم هست.
تقاضای دستور موقت در دعوای الزام به تنظیم سند
ممکن است فروشنده پیش از تنظیم سن، اقدام به فروش ملک به اشخاص ثالث نماید . که این امر موجب مشکلاتی برای خریدار میشود. در اصل خریدار را در مسیر احقاق حق خود با دشواری مواجه می کند. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی، خواهان میتواند از دادگاه ضمن طرح دعوا الزام به تنظیم سند رسمی ، بخواهد با صدور دستور موقت، از نقل و انتقال مالکیت ملک جلوگیری نماید.
مرجع صالح برای رسیدگی به دعوای الزام به تنظیم سند
رسیدگی به دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ، مطابق ماده 12 قانون آیین دادرسی مدنی در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک میباشد.
مزایای تنظیم دادخواست الزام به تنظیم سند توسط وکیل
از مهم ترین و تخصصی ترین دعاوی حقوقی دعوای الزام به تنظیم سند رسمی می باشد. این دعوا به دلیل پیچیدگی و اهمیت بالایی که دارد نیازمند به آن است که وکیل مربوطه علاوه بر دانش و علم کافی از تجربه فعالیت در این دعوا نیز بهرهمند باشد. یک وکیل متخصص می بایست با تسلط بر قوانین و انطباق آن با موضوع مطروحه بهترین تصمیم را برای موکل خویش اتخاذ نماید.
همچنین:
- وکیل میتواند فک رهن ملکی که در رهن است را از فروشنده بخواهد.
- وکیل میتواند در شرایطی که فروشنده حاضر به انتقال و تنظیم سند نشد با حضور مامور دادگاه سند رسمی را به نام خریدار بزند.
- دیگر نیازی به حضور خریدار در دادگاه برای دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ، نخواهد بود.
- وکیل خوب خسارتی که در قرارداد پیش بینی شده است را به سرعت از فروشنده طلب می کند.
در رابطه با فک رهن بیشتر بخوانید
وکیل ملکی متخصص در تهران
در صورت نیاز به مشاوره تلفنی و حضوری با وکیل پایه یک دادگستری در تهران ، متخصص در امور ملکی ، با ما تماس بگیرید: 09124478815
بدون دیدگاه